Kaikkien Tampere on sinun kaupunkisi

Manse Pride /

Tampereen kaupungin suurilla infopinnoilla näkyy Manse pride -viikolla hyvinvoinnin kehitysohjelman lanseeraama lause:

Toivomme kaikkien Tamperetta, jossa ei tarvitse olla rohkea voidakseen olla oma itsensä”.

Lauseen taustana näkyy kaikkien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen lippujen värit yhteentuova Tampereen tiedostava pride-lippu.

Tämä sanoma rohkeudesta sopii keneen tahansa tamperelaiseen taustasta riippumatta. Ymmärtämättömien ihmisten kyseenalaistama tamperelaisidentiteetti voi tulla näkyväksi esimerkiksi ihonvärin, kulttuurisidonnaisen pukeutumisen, uskonnollisen tunnuksen, liikkumisen apuvälineen käytön tai puhutun kielen kautta.

Kyseessä voi olla myös näkymätön identiteetti, jonka näkyväksi tekeminen vaatisi puheeksiottoa eli ulostuloa. Tällöinkin saatetaan tarvita rohkeutta, jossa otetaan riski. Riski siitä ettei tiedä kuinka tietoon suhtaudutaan.

Yhteiskunnan, läheisten ja perheen velvollisuus on osoittaa, että se on luottamuksesi arvoinen. Tamperelaisia näkymättömiä identiteettejä voivat olla esimerkiksi neurokirjoon kuuluminen, mielenterveyden kysymys tai vakaumus, jota ei tuo esiin erilaisten tunnusten avulla. Sateenkaari-ihmisyys on ehkä käytetyin esimerkki näkymättömästä identiteetistä.

Usein niin kutsuttu kaapista ulostulon paine sälytetään yksilön vastuulle. Ajatellaan, että kukin meistä tulisi olla niin rohkea, että tulisi vain kyetä ottaa riski siitä, kuinka, vanhempi, työnantaja, ystävä, lapsi tai puoliso suhtautuu tietoon seksuaalisesta suuntautumisesta, seksuaali-identiteetistä, sukupuoli-identiteetistä, ihmissuhdemuodosta tai sukupuolen ilmaisua koskevasta seikasta.

Tämä edellytys on kohtuuton. Se voi altistaa loukkaavaan puheeseen, epäasialliseen käytökseen tai muuhun syrjivään toimintaan, pahimmillaan vainoon tai fyysistä uhkaa aiheuttaviin viharikoksiin.

Tästä syystä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakiin on kirjoitettu julkisten toimijoiden lakisääteiseksi tehtäväksi yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen. Sen tarkoitus on ennaltaehkäistä mahdollinen syrjintä tai sen pelko. Koulutuksen järjestäjien, kuten koulujen, kohdalla velvoitetta on erikseen korostettu.

Moniperusteisen yhdenvertaisuuden ja eri sukupuolien tasa-arvon edistäminen tarkoittaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kohdalla sitä, että julkisen toimijan, kuten kaupungin, valtion tai muun tahon, tulee aktiivisin keinon tehdä näkyväksi, että kaikki sen asukkaat tai asiakkaat ovat hyväksyttyjä ja arvostettuja omana itsenään mistään lakeihin kirjatuista syrjintäperusteista tai muista tekijöistä riippumatta.

Yksi tuttu keino on turvallisemman tilan periaatteiden luominen ja noudattaminen. Tällöin paine ulostulolle vähenee, koska kukin tietää jo valmiiksi, että jokaista tamperelaista kunnioitetaan omana itsenään, eikä erillisille, rohkealle ulostulolle ole oikeastaan tarvetta. Tämä vähentää vähemmistöstressiä eli kuormittavaa varautumista ennalta toistuviin syrjiviin tilanteisiin. Varautuminen on henkisesti kuluttavaa.

Valitettavan usein turvallisemman tilan periaatteet ovat puutteellisia. Tyypillisiä puutteita on, että ne eivät kata kaikkia syrjintäperusteita. Periaatteita ei ole tehty yhdessä käyttäjien kanssa tai niihin ei voi tutustua saavutettavasti etukäteen. Periaatteita ei ole näkyvillä paikan päällä tai niitä käydä läpi esimerkiksi tilaisuuden alussa. Niissä ei ole mainittu häirintäyhdyshenkilöä tai ei ole kerrottu että kuinka epäasialliseen käytökseen puututaan sen ilmettyä. Toisin sanoen palvelun tuottaja ei ole ymmärtänyt periaatteiden tärkeyttä sosiaalisen turvallisuuden tunteen synnyttäjänä. Periaatteita on onneksi helppo täydentää ja tehdä niistä elävä dokumentti, joka päivittyy tiedon ja taidon lisääntyessä.

Kaikissa Tampereen kaupungin palveluissa tulee noudattaa turvallisemman tilan periaatteita. Ei vain pride-viikolla, vaan aina. Ilmoita, ellei näin ole. Syrjinnän ennaltaehkäisy ja siihen puuttuminen on meidän lakisääteinen vastuumme.

Kaupungit uudet valtuutetut näyttävät esimerkkiä noudattamalla päivitettyjä eettisiä periaatteita, joissa sovelletaan esimerkiksi häirintäyhdyshenkilön käyttöä. Käsitykseni mukaan nämä periaatteet ovat tiedostavimmat koko Suomessa.

Tilastotietojen mukaan Tampereen kaupungin alueella ilmenee asukkaiden kesken yksityiselämän piirissä paljon lähisuhdeväkivaltaa, syrjintää, yksinäisyyttä ja seksuaalista häirintää. Monille koti on varallinen paikka olla.

Toiveeni on, että turvallinen tila ulotettaisiin myös koteihin.

Tietävätkö sinun lapsesi, vanhempasi, puolisosi, ystäväsi tai läheisesi, että sinä olet tiedostava ja jokaiselle hyvää tarkoittava ihminen? Sellainen, joka ei esimerkiksi pyytäisi toista salaamaan sukupuoli-identiteettiään tai ihmissuhdettaan, jotta tämä kelpaisi mukaan kesän sukujuhliin. Tai sellainen, joka ymmärtää, että yllytys ”eheytyä”, eli pyrkimys muuttaa omaa seksuaalista suuntautumista tai käsitystään sukupuolesta muuksi kuin se on, on räikeintä mahdollista syrjintää ja halventaa toisen itsemäärittelyä.

Ellet kerrota tätä läheisillesi, he eivät voi millään tietää sitä. Ota siis asiaksesi kertoa, jos olet ihmisten ja läheistesi puolella. Ota myös asiaksesi puuttua, jos jota kuta syrjitään tai kiusataan.

Paras lahja, jonka voit antaa läheisellesi on ääneen sanottu lupa olla oma itsensä mistään tekijästä riippumatta.

Manse pride -viikon teema on vuonna 2025: ”Yhtä suurta perhettä”. Idealistisesti ajateltuna kaupunki voisi haaveissamme olla hyvinvoiva, arvostava sosiaalinen yhteisö, ikään kuin laajennettu perhe.

Toivon, että soveltamalla yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakeja julkisissa palveluissa ja läheistemme kanssa arjessa olemme hiukan lähempänä tätä tavoitetta: ”Toivomme kaikkien Tamperetta, jossa ei tarvitse olla rohkea voidakseen olla oma itsensä”.

Toivotan hyvää Manse pride -viikkoa meille kaikille!

Tulkaa ihmeessä katsomaan, kun pormestarimme julistaa Tampereen sateenkaarirauhan alkaneeksi pride-marssin alussa. Julistus on annettu Tampereella vuodesta 2010 alkaen.

Mikko/Ellu Ala-Kapee

Kirjoittaja on Tampereen kaupungin yhdenvertaisuuskoordinaattori. Hän toimii mm. kaupungin vammaisneuvoston ja esteettömyystyöryhmän esittelijäsihteerinä, romanityöryhmän puheenjohtajana ja maahanmuuttajaneuvoston asiantuntijajäsenenä.

Ellu Ala-Kapee osallistui kaupungin edustaja Sinuiksi ry:n järjestään paneeliin homo-, bi- ja transfobian vastaisen päivän aattona 16.5.2025 pääkirjasto Metsossa. Kuva: Iina Rajamo/Wonderland Gone Bad

Kategoriat: Manse Pride 2025