Tampere on Suomen sateenkaaripääkaupunki 

Manse Pride /

Pirkanmaan SETA – Sinuiksi ry täytti vuonna 2023 50-vuotta. Ensimmäiset sateenkaarikansalle suunnatut juhlat Tampereella olivat Leimautumispäivät vuonna 1988, jolloin jokainen sai valita itselleen sopivan sateenkaarevan leiman. Yhdistyksemme keskeisiä toimintoja on vuosien varrella ollut turvallisempien tilojen luominen sateenkaari-ihmisille, mutta myös psykososiaalisen tuen tarjoaminen on ollut yksi merkittävimmistä toimintamuodoistamme.  

Tampereen kaupungissa on pitkä ja rikas sateenkaaritoiminnan historia. On hienoa, että toiminnan merkittävyys on huomattu, tunnistettu ja tunnustettu. Siitä kertoo esimerkiksi pride-juhlaviikon ottaminen osaksi Tampereen kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnittelua. Tampereen kaupunki onkin pride-tapahtuman merkittävin kumppani ja tapahtumaviikon suurin rahoittaja. Voimme iloksemme todeta, että tämän kaltainen yhteistyö jatkuu ainakin vuoteen 2026 asti.  

Pride-tuottajamme Saara Rohkimainen on aloittanut 10. pride-tapahtumamme järjestämisen lokakuussa 2023. 

”Itselleni on tärkeää olla tekemässä yhteiskunnallisesti vaikuttavaa pride-tapahtumaa ja luoda turvallisempia tiloja kaikille. Tänä vuonna Esa-Pekka Niemi on luonut tapahtumallemme tuoreen ilmeen 10-vuotisen taipaleen kunniaksi”, Saara kertoo.  

Manse Pride 2024 tapahtuman tuore ilme juhlistaa moninaisuutta kaikissa sateenkaaren väreissä. Ilmeellä on myös vahva viesti siitä, että kadut kuuluvat meille. Sateenkaari-ihmisiä on kaikkialla myös pride-tapahtumien ulkopuolella, ja meille kuuluvat kaikki samat tilat, kadut ja paikat kuin kaikille muillekin. On syytä varmistaa, että ihan jokainen tila mahdollistaa ihan jokaisen osallistumisen. Turvallisempi tila on huomioitava mahdollisimman laajasti esteettömyyden näkökulmasta: niin aistiesteettömyyden, fyysisen esteettömyyden, sosiaalisen esteettömyyden kuin muidenkin tekijöiden näkökulmasta.  

”Manse Pride -viikko nostaa näkyviin yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon teemoja intersektionaalisesti. Haluamme nostaa keskusteluun erilaisten syrjintäperusteiden vaikutuksen yksilöiden arkipäiväiseen elämään ja hyvinvointiin. Tampereen kaupunki tekee näkyvästi tärkeää työtä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi”, sanoo Sinuiksi ry:n puheenjohtaja Jari Kuisma.  

Tampere 

Kategoriat: Manse Pride 2024