Manse Pride 10-vuotis­juhla­vuosi

Puheenjohtaja /

Pitkät pride-perinteet Tampereella

Pride-marssi 2014 Hämeenkadulla. Kuva: Jarno Rekonius

Tampereella on pitkät ja rikas historia pride-tapahtumien järjestämisessä. Jo 1980-luvun lopulla nuoret lesbot ja homot aloittivat Leimautumispäivät -perinteen, joka on sittemmin kasvanut Manse Pride -festivaaliksi, joka juhlii tänä vuonna 10-vuotista taivaltaan.

Ensimmäiset Leimautumispäivät järjestettiin jo vuonna 1988 Tampereella. Päiväohjelman lisäksi järjestettiin myös rento ohjelmallinen iltajuhla, Leimautumisbileet. Iltajuhliin tulevat vieraat saivat lipunmyynnin yhteydessä leimata itsensä tarjolla olevilla leimasimilla esimerkiksi homoksi, lesboksi, biseksuaaliksi tai florafiliksi. Juhlat olivat suuri menestys, joten TAMY ryhtyikin järjestämään niitä toistuvasti. Pian nimi sai nykyisen muodon Leimarit® ja järjestelyvastuu siirrettiin kuitenkin lesbo-, homo-, bi- ja transjärjestölle Vagabondi ry:lle, joka on nykyisen Sinuiksi ry:n edeltäjä.

Vuonna 1993 Tampereen SETA ry järjesti Vapautuspäivät. Tapahtuma osoitti, että Tampereella oli kysyntää pride-tapahtumille.

Pride-marssijoita 2012 Hämeenkadulla. Kuva: Jari Kuisma

Vuonna 2005 Tampereen SETA ry järjesti Tampere Pride 2005 -tapahtuman, joka oli ensimmäinen virallinen pride-festivaali Tampereella. Tapahtuman teemana oli ”Onks noi niitä?!”, ja se sisälsi taidenäyttelyitä, erilaisia tapaamisia, mahtavia bileitä ja paljon muuta oheisaktiviteettia. Pride-tapahtumaan liittyy paljon järjestelytyötä ja se ei olisi mahdollista ilman vapaaehtoisten arvokasta työtä.

Vagabondi ry:n mainos

Vuonna 2013 Pirkanmaan SETA ry täytti 40 vuotta ja juhli yhdessä Tampereen kaupungin, Työväenmuseo Werstaan ja yhteistyökumppaneidensa kanssa yhdenvertaisuutta Leimautumispäivien merkeissä. Tapahtuma rohkaisi kaikkia leimautumaan yhdenvertaisuuden kannattajaksi.

Vuonna 2014 tapahtuman nimi oli Pirkanmaan pride – Leimautumispäivät ja sen teemana oli ”Leimaudu yhdenvertaiseksi”. Tapahtumasta on sittemmin tullut jokavuotinen perinne, ja se on kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista pride-festivaaleista. Viime vuonna tapahtuma keräsi n. 5000 – 6000 osallistujaa ja viikon aikana järjestettyjä tapahtumia oli yli 80 kappaletta.

Manse Pride marssin juhlijoita kesällä 2023. Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net

Manse Pride -viikko on tapahtumana avoin kaikille, ja se on mahtava tilaisuus tutustua paikalliseen LGBTQ+ -yhteisöön ja juhlia monimuotoisuutta. Tapahtuma tarjoaa jälleen monipuolisen ohjelman, johon kuuluu muun muassa ihmisoikeusmarssi- ja mielenosoitus, kulttuuritapahtumia, työpajoja sekä keskustelutilaisuuksia.

Juhlavuoden kunniaksi suunnitellun julisteen takana on paikallinen tamperelainen kuvittaja ja graafikko Esa-Pekka Niemi.
Lue lisää: https://www.mansepride.fi/mansepride2024/juhlavuoden-juliste-ja-taiteilija-sen-takana/

Manse Pride jokavuotisena pride-tapahtuma täyttää tänä vuonna 1o vuotta ja se on edelleen loistava tilaisuus juhlia Tampereen pitkää ja railakasta pride-perinnettä ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden puolesta. Tapahtuma järjestetään 10. – 16.6.2024, ja sen teemana on ”Yhdessä entistä vahvempina”.

Pride-marssi Tampereen Setan Satamakadulla sijainneen vanhan toimiston ohi 2010. Kuva: Jari Kuisma
Pride-kulkueen alkupää Tullintorilla 2015. Kuva: Jarno Rekonius
Järjestön sen aikainen toiminnanjohtaja mediahaastattelussa Prideilla 2012. ”Nysse homo tulee!!” Kuva: Jarno Rekonius
Sateenkaaren loistoa Keskustorilla lähellä marssin päätepistettä 2014. Kuva: Jarno Rekonius
Kategoriat: Manse Pride 2024